Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес

Лекарите и касата постигнаха съгласие за допълнителни 74 млн. лв. за болниците

В Министерството на здравеопазването днес започнаха преговорите между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителта каса по Националния рамков договор за 2017 г. Постигнато е вече първото съгласие – да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити, съобщава пресцентърът на ведомството.

Домакин на преговорите е служебният здравен министър Илко Семерджиев, който обявил, че „системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество“ и че първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017. Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на здравната каса и при заварен дефицит от 124 млн. лева и плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 млн. лева, каза той.

С допълнителните пари от резерва ще могат да се покрият задълженията на касата към лечебните заведения за края на 2016 г. и евентуално над 50 млн. лв. надлимитна неизплатена дейност за 2015 г. Страните в преговорите са единодушни, че системата на пръстовия идентификатор не трябва да се допуска в извънболничната помощ, а за болничната, където вече работи, се чака решението на Върховния административен съд, посочват от пресцентъра.

Договорена била и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента – персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците.

Много е вероятно е тази година, за разлика от миналата, Национален рамков договор в здравеопазването да бъде подписан, коментира председателят на Лекарският съюз Венцислав Грозев след днешната първа среща по НРД. По думите му тази година финансовите параметри, които предлага държавата, не са много по-различни, но повод за удовлетворение на лекарите дава обещаното увеличение на парите със 188 млн. лева за болниците и с 8 млн. лева за извънболничната помощ спрямо миналата година.

Преговорите трябва да приключат преди 25 февруари. Тогава Българският лекарски съюз ще проведе своя събор, на който ще гласува дали да подпише рамковия договор за 2017 г. с така предлаганите условия в него.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *