Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Одитът на еврофондовете за образование още не е готов и парите не са спрени, обяви ЕК

Европейската комисия (ЕК) потвърди днес, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но уточни, че докладът от проверката още не е готов и финансирането не е било спирано.

„Комисията е в постоянен контакт с българските власти по приложението на оперативните програми. Действително в момента обсъждаме с българските власти оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Имаше одитна проверка. Ще обсъдим на двустранна основа черновата на доклада от проверката“, посочи говорител на институцията в отговор на въпроси на пресконференция.

Миналата седмица у нас пристигна писмо от Брюксел за нарушения по програмата, което предхожда доклада. В него се казва, че заради нередности по 8 проекта ще бъдат наложени финансови корекции, т.е. страната ни ще изгуби пари. От просветното ведомство разясниха в понеделник, че след официалното излизане на одита междинните плащания по проектите, които и към момента не са почнали, ще бъдат замразени. Досега страната ни е привела от държавния бюджет 39 млн. лв. по сключените договори.

„Когато бъде готов, докладът ще съдържа данни за това какво е установено, заключения и препоръки на ЕК. Съдържанието на доклада може да бъде променено според допълнителната информация, която може да получим от българските власти“, заяви говорителят на ЕК.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *