Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Специализираният апелативен съд остана без председател

Мнозинството в съдийската колегия не избра нито един от двамата явили се кандидати за председател на Специализирания апелативен съд и така институцията остана без титуляр. Пред колегията застанаха досегашният ръководител Даниела Росенова и Румяна Илиева.

Първата събра четири от гласовете, а Илиева получи подкрепа на един от членовете.

Росенова беше питана (от Галя Георгиева) как е бил сформиран съставът по мярката на Ценко Чоков, в който е била и самата Росенова. Повод стана решението на апелативния съд от вчера да промени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“.

Росенова първоначално отказа да коментира, защото делото е висящо пред долната инстанция – специализирания наказателен съд, и в един момент ще стигне до апелативния съд. В останали часове, в които продължи изслушването на кандидатките, те бяха питани за случайното разпределение на дела, защо едни съдии се вадят от съставите (основно по мерки) и как биха защитили независимостта на апелативния съд.

С единодушие колегията гласува петима заместници на изпълняващия длъжността председател на Софийския районен съд Стефан Милев. Това са съдиите Йоана Генжова, Петя Петкова, Даниела Попова, Даниела Александрова и Валентин Борисов. Кандидатурите им са били одобрени от общото събрание на съда.

Калин Калпакчиев заяви, че именно заради това ще подкрепи кандидатите, въпреки че има забележки как са мотивирани предложенията, както и не ставало известно защо точно тези магистрати е избрал Милев.
В един от случаите се казвало, че съдията има дълъг стаж в районния съд, а при други – че се води от личните си наблюдения за добрата организация на работата в състава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *