Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Столичната община кани неправителствени организации на обсъждане на програмата за въздуха

Общественото обсъждане на програмата за подобряване качеството на въздуха в София с представители на неправителствените организации ще се проведе в петък от 11:30 часа в сградата на Столичната община, съобщава на сайта си общината. На него ще присъстват представители на общинската администрация, на които желаещите ще могат да предложат своите идеи за програмата.

Всички желаещи да участват, трябва да го заявят най-късно до 17 часа на 16 февруари на имейл: vania@sofia.bg.

Програмата на Столичната община за повишаването на качеството на атмосферния въздух до 2020 г. беше публикувана на сайта на общината в петък. От тогава започна да тече едномесечният срок, в който граждани могат да внасят в деловодството на общината предложения за изменения на програмата.

Мерките в програмата предвиждат в дните с високо замърсяване на въздуха да бъде ограничавано движението на дизелови автомобили, зони в централната градска част, в които максималната скорост да бъде 30 км/ч, безплатен градски транспорт, контрол върху горивата за битово горене.

Сред дългосрочните мерки са повишаване на контрола върху битовото горене и въвеждане на стандарт за вида горива, които могат да се използват, както и продължаване на модернизацията на градския транспорт.

Срещата между представители на общинската администрация и неправителствените организации ще се проведе на 17 февруари 2016 г. (петък) от 11:30 часа в сградата на Столична община на ул. „Московска“ 33.

Едномесечният срок, в които гражданите могат да предлагат промени в програмата за атмосферния въздух в София изтича на 10 март. Предстои Столичната община да проведе обществено обсъждане и с други жители на столицата. След това документът ще бъде внесен за разглеждане в общинската комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *