Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Масови проверки за опасни каски за скиори и сноубордисти

Стартира национална кампанийна проверка „Безопасни зимни спортове 2017“. Тя е разпоредена от шефа на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Александър Манолев, съобщават от институцията.

Инспекторите ще проверяват търговската мрежа в големите градове и зимните курорти за каски за скиори в алпийски дисциплини и за сноубордисти. Масовите проверки ще продължат цялата седмица.

От агенцията уточняват, че каските са едни от най-важните лични предпазни средства при практикуване на зимни спортове. Те предпазват от евентуални травми на главата и гарантират безопасността на скиора или сноубордиста. Това е причината ДАМТН за поредна година да провежда масирана проверка.

От агенцията подчертават, че вследствие на контрола значително са намалели случаите на несъответствия. През 2015 г. около 42 % от проверените каски не са отговаряли на изискванията за тях. 9 са спрени от продажба и са изтеглени от пазара.

Миналата година са проверени 134 вида каски на родния пазар. Около 28 % от тях или 37 вида са били с несъответствия. 2 модела са спрени от продажба и изтеглени от пазара.

От ДАМТН отбелязват, че най-честите нарушения пред изминалите две години са били липса на превод на български език на задължителни информационни текстове, които трябва да нанесени трайно на всяка каска. Експертите уточняват, че това би затруднило потребителя при избора на екипировка и крие риск при употребата й. Липсата на инструкция на български език е друго установено несъответствие.

Специалистите отбелязват, че това е важно, защото в инструкцията са описани всички указания за безопасна употреба на каската. Поради тази причина са проведени редица срещи с отговорните икономически оператори, в това число вносители от трети страни на ЕС и дистрибутори, които доставят у нас каски, произведени в Евросъюза. Голяма част от производителите са предприели мерки и са привели продуктите в съответствие със законодателството. ДАМТН предоставя и полезна информация за личните предпазни средства за скиори и сноубордисти.

Каските за скиори и алпийски дисциплини или за сноубордисти попадат в II категория продукти лични предпазни средства. Те са могат да се ползват от деца и възрастни.

Каските намаляват риска от нараняване на черепа и главата при инциденти, които биха могли да доведат до смъртна злополука или трайно инвалидизиране.

За безопасността на всеки потребител е нужно той да знае как да използва каската при зимни спортове.

На всяка каска трябва да има трайна маркировка за съответствие СЕ. Това показва, че каската е произведена по европейските изисквания за безопасност.

Експертите уточняват, че потребителското търсене на каските е довело до разработка на два класа: class A, които защитават по-голяма площ от главата на потребителя, тъй като нямат отвори за вентилация и комфорт. В резултат на това с тях, потребителят би постигнал по-висока степен на защита; class В, които дават възможност за по-добра вентилация и по-добро чуване, при употребата им, тъй като имат отвори и вентилационни клапи. Те обаче са с по-ниска степен на защита.

Когато избират каски потребителите е нужно да знаят, че производителят е задължен да постави на всяка каска трайната информация и на български език, която в законодателството е нарича: маркировка за идентификация. Тя трябва да бъде четлива за потребителя и да остане такава през целия период на ползване на каската, като съдържа следното: номер на европейския стандарт, ЕN 1077; име или търговска марка на производителя; модел; едно от следните уточнения за класа на каската: „каска за скиори в алпийски дисциплини и за сноубордисти – class A“ или „каска за скиори в алпийски дисциплини и за сноубордисти – class В“; размер или обхват от размери на каската, записан като обиколка на главата (в cm); тегло на каската, закръглено до най-близките 50g; година и тримесечие на производство.

Когато подложката за удобство/комфорт на каската може да се сваля за почистване или пране може трайната маркировка да е поставена на вътрешната твърда част на каската.

Всяка каска трябва да има инструкция за употреба на езика на страната, за която е предназначена за продажба, т. е. на български език. Тя трябва да съдържа следната информация: условия за поддържане, почистване и съхранение; подходящи аксесоари, които да се използват към каската; когато корпусът е произведен от материал, за който се знае, че се влияе неблагоприятно при допир с въглеводороди, почистващи течности, бои, лепенки/картинки или други външни добавки; каската трябва да бъде регулирана така, че тя да пасва добре на главата на потребителя; указание за препоръчания начин за поставяне на каската на главата и носенето й от потребителя, например да се поставя така, че да предпазва челото на потребителя, като се поясни, че с избутването на каската назад към тила, няма да се постигне предвидената защита на главата.

Трябва да има и предупреждение, че каската трябва да се изхвърли или смени с нова, ако е била подложена на силни удари.

В инструкцията трябва да има задължително и следният текст: „Каски от class A и class В са предназначени за ски алпийски дисциплини, сноубордисти и подобни групи. Каски от class A осигуряват по-голяма защита. Каските от class В осигуряват по-добра вентилация и по-добра възможност за чуване, но защитават по-малка площ от главата и осигуряват по-ниска степен на защита на потребителя от проникване“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *