Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

ИД губи пари с всяка изгубена територия

Организацията „Ислямска държава“ губи пари с всяка изгубена територия, показва нов анализ, според който бизнес моделът на групировката е на път да се провали, предаде Асошиейтед прес.

Анализът бе публикуван от Международния център за изследване на радикализацията и политическото насилие и фирмата за счетоводни услуги Ърнест и Янг (Ernst & Young – EY).

Изследването показва, че приходите на ИД са намалели от над 1,9 милиарда долара през 2014 г. на 870 милиона долара през 2016 г. Постъпленията на ИД идват от данъци, петрол, откупи, грабежи и изнудване.

Според американски официални представители ИД има все още достатъчно пари, за да плаща сметките си, въпреки че е изгубила източници на постъпления и е била принудена да намали парите, които дава на бойците си.

Оценки на многонационалната коалиция срещу ИД показват, че групировката е изгубила 62 процента от територията в Ирак, която контролираше през август 2014 г. и 30 процента от територията, която контролираше в Сирия.

Въпреки влошеното си финансово състояние ИД остава способна да извършва нападения. Почти всекидневните бомбени атентати в Багдад показват, че тя е способна да избива хора дори и в момент, в който отстъпва от териториите, които едно време контролираше.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *