Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Мощната буря, връхлетяла Южна и Централна Калифорния, взе жертви

Мощната буря, връхлетяла Южна и Централна Калифорния, съпътствана със силни ветрове, проливни дъждове и обилни снеговалежи отне живота на 2 души.
В окръг Шърман оукс в района на Лос Анджелис силният вятър повали дърво, което се стовари върху електропровод. Жиците паднаха върху кола, в която пътуваше 55-годишен мъж, който почина в следствие на токов удар, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В град Викторвил бурята превърна улица в пълноводна река и няколко коли затънаха във водата. Един от шофьорите загина, а друг бе спасен с хеликоптер от покрива на автомобила си. В някои райони като предпазна мярка бяха евакуирани хора заради риск от наводнения и свлачища. Много полети бяха отменени или закъсняваха на летищата в щата. Само на летището в Лос Анджелис засегнатите полети бяха над 300.

Бурята вилнее най-силно в Южна Калифорния, но причини силни валежи и по на север в долината Сан Хоакин и дори чак до Сан Франциско. Очакват се обилни валежи обаче още по на север, където заради повреден преливник на язовир край град Оровил бяха евакуирани неотдавна 188 000 души.

Стихията вече повали стотици дървета и електрически стълбове в района на Лос Анджелис. Огромно дърво рухна под напора на силния вятър върху сграда близо до Калифорнийския университет в Лос Анджелис и едва не уби спящ човек в стаята му.

Четири от шестте апартамента в сградата пострадаха сериозно и бяха обявени за небезопасни за обитаване. Шестнадесет студенти останаха без покрив над главите си.

Свлачища и наводнения доведоха до частичното затваряне на участъци от тихоокеанската крайбрежна магистрала.

В окръг Сан Бернардино на щатски път заради свличане на кални маси заседнаха около 20 автомобила и училищен автобус. В района на бента Сепулведа бяха спасени седем души. В района на Лос Анджелис 100 000 души останаха без електричество.

Бурята, както изглежда, ще е най-силната, поразила през този сезон Южна Калифорния. Тя може да се окаже и най-силната в района за последните шест години и даже за още по-дълъг период, от декември 2004 г. насам или дори от януари 1995 г. насам, се казва в съобщение на лосанджелиския клон на Националната метеорологична служба.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *