Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Свят

Тръмп нарече водещи медии в страната „врагове на американския народ“

След продължила почти 80 минути пресконференция на Доналд Тръмп, която почти всички медии описаха като хаотична и пълна с нападки срещу журналистите, късно в петък президентът нарече водещи телевизионни мрежи и вестници „врагове на американския народ“.

Това не е първото критично изказване на Тръмп срещу водещите медии в страната. Той неведнъж ги напада по време на предизборната си кампания, но след като влезе в Белия дом спорът с тях – в случая, за числеността на пристигналите за церемонията поддръжници – бе едно от първите му действия.

В туита си той не споменава „Вашингон пост“, но това издание също е често критикувано от него, включително защото е най-влиятелното в „блатото“ (по думите му) Вашингтон и влиятелно сред значителна част от американския елит.

На пресконференцията си късно в четвъртък той каза още в началото: „За съжаление, повечето от медиите във Вашингтон, заедно с Ню Йорк, Лос Анжелис специално, говорят не от името на хората, а на специални интереси и за тези, които печелят от много, много очевидно повредена система. Пресата стана толкова нечестна, че ако не говорим за това, правим много лоша услуга на американския народ. Огромна лоша услуга. Трябва да говорим за разкриването на това за какво става дума, защото медиите, честно казано, са излезли от контрол. Степента на нечестнот е извън контрол.

Кандидатирах се за президент, за да представлявам гражданите на нашата страна. Тук съм, за да се изправя срещу счупената система, за да я накарам да работи добре за техните семейства и общности. Говоря, наистина говоря за тази дълбоко вкоренена властова структура и каквото правим е да говорим за властовата структура; говорим за окопаването ѝ. “

Тръмп каза, че „някои медии са честни и фантастични“, но за останалите продължи с обвинения, че „изкривяват реалността“ и че „ние няма да го позволим“.

„Както знаете, администрацията ни наследи много проблеми в цялото правителство и цялата икономика. Честно казано, наследихме бъркотия. Пълна каша. В страната и зад граница е бъркотия. Работните места изтичат от страната, виждате какво става с всичките компании, напускащи страната, отиващи в Мексико и други места, ниски заплати, ниско заплащане, масова нестабилност в чужбина накъдето и да погледнеш. Близкият изток е бъркотия. Северна Корея – ще се погрижим за това, хора, ще се погрижим за всичко това. Просто искам да знаете, че аз наследих бъркотия.“

На същата прескоференция Тръмп имаше няколко пререкания с журналисти за работата на техните медии и дори обвини всички, че с лъжливи и недостоверни публикации създали пречка за нормализиране на отношенията с Русия. „Просто искам да ви кажа, че фалшивите репортажи в медиите, направени от вас, момчета, са лъжливи, ужасни, фалшиви новини, които много затрудняват преоворите с Русия“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *