Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Свят

Австрия прие нови правила за наемане на чужденци

Коалиционното правителство на Австрия одобри нови правила за наемане на работници в страната, които дават предимство на австрийци и на вече работещи в местни компании чужденци пред тези, идващи от други държави от ЕС.

Опитът е да се спре ръстът на безработицата и да се направи по-трудно за граждани на други страни от съюза – предимно тези от Източна Европа – да идват в търсене на работа. Не е ясно обаче как ще реагира Европейската комисия, тъй като инициативата може да се окаже в конфликт с фундаментално право на гражданите на всички държави от ЕС да живеят и работят където поискат. Говорител на Еврокомисията каза, че не може да коментира, докато не са видели текста на решението.

Съгласно новите правила от месец юли за срок от 3 години се намаляват разходите за труд, които не са свързани със заплатата, за предприемачите, създаващи нови работни места. Бонусите са и за онези, които наемат австрийци, местещи се от друга компания или регистрирани като безработни.

Гражданите на други страни от ЕС, които вече са се установили в Австрия, ще се ползват с предимството на австрийците пред тези чужденци, които тепърва биха дошли.

Предимство получават и възпитаниците на австрийски училища и университети, както и граждани от трети страни с висока квалификация и специални разрешителни за работа.

Схемата ще струва около 2 млрд. евро и ще помогне за създаването на 160 000 нови работни места, изчисляват от правителството.

„Това няма нищо общо с враждебността към чужденци, не ме интересува свидетелството за раждане на човека, а искам да решим проблемите си в Австрия“, коментира канцлерът Кристиян Керн на страницата си във „Фейсбук“.

Той изразява увереност, че ще получи одобрение от Брюксел, защото правителството му търси изобретателни решения за намаляване на безработицата, които не противоречат на законите на ЕС.

Безработицата в страната е 5.7%, но тя трайно расте, а властите са изправени през забавящ се икономически растеж и увеличаващ се брой източноевропейци, привлечени на трудовия пазар от по-високите заплати и социални осигуровки, коментира „Ройтерс“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *