Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Прокуратурата преброи 36 пропуска в нормативната уредба на здравното министерство

Проверка на Върховната административна прокуратура показва, че в нормативна уредба на Министерството на здравеопазването липсват 36 подзаконови нормативни акта, които е трябвало да бъдат приети от 2004 г. насам. Проверката е била предизвикана след медийни публикации. След встъпването си служебният здравен министър съобщи за нормативен хаос и провалени нормативни актове на ведомството.

Пропуските са в нормативни актове, които е трябвало да бъдат приети заедно със Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравето и Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси. Най-голяма част от липсващите документи са към Закона за здравето, обнародван през 2004 г. и в сила от 1 януари 2005 г. Още тогава са били поставени изисквания за издаването на голяма част от подзаконовите наредби, но те не са факт и до днес, съобщават от проукратурата.

По Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина например, министърът на здравеопазването е трябвало да издаде Наредба за условията и редът за унищожаването, преработването или използването за други цели на лекарствени продукти, или такава, която да урежда условията за постановяване и конфискуване на лекарствени продукти при нарушения на закона.

По Закона за здравето от 2006 г., министърът на здравеопазването, съгласувано с министрите на образованието, финансите, труда и младежта и спорта, е трябвало да приеме Наредба относно изискванията към устройството и дейността на здравните кабинети, редът за откриването им, както и документацията, която водят. Такава обаче няма.

Липсва също и Наредба за здравните изисквания за обектите с обществено предназначение, например хотели, басейни, водоизточници и др., и отделна – за дейността на водните спасители и обезопасяването на басейните. Не са уредени нормативно също и изискванията за продуктите и стоките със значение за здравето на хората.

Проверката на прокуратурата в здравното ведомство продължава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *