Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Днес ще се разбере има ли кандидати за машинното гласуване

Днес изтича срокът за подаване на оферти по обществената поръчка за доставка на 12 500 устройства за машинно гласуване. Прогнозната стойност е над 12 млн. лв. Максималната допустима стойност на обществената поръчка е 15 милиона лева без ДДС.

Вчера от изявление на председателя на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева пред агенция „Фокус“ стана известно, че към понеделник на обяд няма подадени оферти. „Ще следим зорко дали се спазват всички правила на Изборния кодекс“, заяви Алексиева.

От ЦИК разглеждат и вариант никой да не кандидатства за обществената поръчка. Според тях това не би трябвало да създаде проблем, защото навсякъде ще може да се упражнява вот и по традиционния начин – с бюлетини.

Правителството реши преди две седмици, че ще отпусне на ЦИК за машинно гласуване толкова средства, колкото се необходими, без да залага конкретна сума. Аргумент беше, че сумата трябва да е посочена в обществената поръчка на ЦИК.

Поръчката беше спешно обявена, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции, като отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 януари, според което машинното гласуване трябваше да се състои само в 500 секции. Делото бе образувано по жалба на четирима бивши депутати от РБ, сега лидери на „Нова република“ – Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров. Според тях законът ясно казва, че при всички избори след президенстските през 2016 г. и двата начина на гласуване стават равностойни и избирателят във всяка секция трябва да има избор да гласува или машинно, или с хартиена бюлетина. Това задължава администрацията да осигури възможност за машинно гласуване във всички секции в страната и липсата им може да създаде основание да се оспорят резултатите от изборите. ВАС потвърди това.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *