Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Прокуратурата е протестирала прекратеното дело срещу Ченалова

Прокуратурата не е съгласна с прекратеното дело срещу съдия Румяна Ченалова и е протестирала разпореждането, с което преди време седмици, съдът прие, че няма престъпление в това, в което Ченалова е обвинена.

Основният мотив на държавното обвинение е, че съдия Вера Чочкова, която прекрати производството, е била предубедена, научи „Дневник“ от източници в съда.

В деня, в който стана известно за прекратяването, говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова обяви, че ще има подробно съобщение за прокурорски протест. Досега такова не е изпратено.

През 2015 г. прокуратурата обвини Ченалова в престъпление по служба и документно престъпление, извършени докато е гледала търговско дело заведено от ищец „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ООД, срещу ответник НЕК ЕАД. Ченалова дори беше задържана от прокуратурата. И обвинена, че е извършила престъпление по служба, като не е дала указание и срок на ищеца за внасяне на държавната такса, а също и защото не са били приложени към исковата молба оригиналите на документи, както и за допуснати нередности в протокола от съдебното заседание. От това са настъпили значителни вредни последици – „сериозно разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране на органите на съдебна власт“, написа прокуратурата в обвинителния акт. По това разследване, Ченалова беше и задържана. В хода на разследването е установено още, че на 22 април 2014 г. Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание.

Обвинителният акт срещу Ченалова беше внесен през декември, след като по-рано главният прокурор Сотир Цацаров обеща, че тя ще е подсъдима до края на 2016 година.

Случаят отива в Софийския апелативен съд, където ще се гледа в открито заседание.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *