Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Разясняване на процедурите забавя старта на делото срещу Ценко Чоков

14 свидетели срещу Ценко Чоков и групата му се явиха в Специализирания наказателен съд, където се провежда първото съдебно заседание срещу тях.

Все още на делото не е даден ход, защото повече от час съдът изслушва свидетелите, за да кажат дали искат да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители.

Някои от тях не пожелаха да се възползват от това свое право.

Трудност създаде фактът, че свидетелите не разбираха разликата между имуществени и неимуществени вреди.

Свидетелят Десислав Колев поиска да бъде граждански ищец срещу Мартин и Ценко Чокови и настоя за иск в размер на 10 000 лв. Пред съда той каза, че Ценко Чоков го е карал да се откаже от показанията си.

Свидетелят Венцислав Илиянов настоя за 30 000 лв. пред съда, като по думите му Мартин Чоков му е нанесъл побой.

Друг свидетел – Веселин Тушинов, се оплака, че Ценко Чоков му е запалил два автомобила, поради което поиска да му бъдат присъдени 20 000 лв. за претърпени имуществени вреди. Поиска и 360 000 лв. заради претърпени болки и страдания.

Докато съдията разпитваше свидетелите, за да разяснят въпроса с правото им да бъдат конституирани като граждански ищци или частни обвинители, защитникът на Чоков адвокат Илиан Василев взе думата и изрази становище, че по чл. 252 от НК (който се отнася за лихварство) не може гражданин да е пострадало лице.

Съдът обаче изтъкна, че е на лице практика по чл. 252 да има пострадали лица. Правната норма давала възможност граждански ищци и пострадалите да заявяват устно исканията си.

Друг свидетел – Питър Радулов, също пожела да бъде граждански ищец и частен обвинител срещу Чокови.

На въпроса на съдийката какво претендира, той заяви „претендирам затвор за тези хора“.

В крайна сметка, след като му бе разяснено, че става въпрос за граждански иск, той настоя за 100 лв. за претърпени имуществени вреди и 50 000 лв. за неимуществени вреди, тъй като бил отвлечен. „Запалена ми е къщата, взета ми е земя, бит съм“, заяви пред съда Радулов.

Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков остана безмълвен пред въпросите на медиите на влизане в съд зала.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *