25.07.2024

Белият дом отказа на няколко големи американски медии достъп до брифинга на говорителя на президента Доналд Тръмп, сред които критикуваните от него.
Репортери от Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, Политико, „Лос Анджелис таймс“ и „Бъз фийд“ не бяха допуснати на брифинга, който по изключение беше организиран не в залата за пресконференции, а в кабинета на прессекретаря Шон Спайсър, съобщиха световните агенции.

Брифингът на Спайсър, без камери, замени обичайните ежедневни брифинги, предавани по телевизията, в залата за пресконференции в Белия дом, отбелязва Ройтерс.

Обяснявайки решението си за неформалния брифинг, Спайсър изтъкна, че правителството е винаги отворено и достъпно за медиите, но нямало нужда „всичко да се прави пред камерите всеки ден“.

Не е необичайна практика за Белия дом, при различни правителства, да организира срещи с ограничен кръг от журналисти, но вчерашният брифинг първоначално беше обявен за отворен за всички акредитирани медии, отбелязва Франс прес.

Американската агенция „Асошиейтед прес“ и списание „Тайм“ бойкотира брифинга в знак на протест.

Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, остро протестира срещу решението, а главният редактор на „Ню Йорк таймс“ Дийн Бекит изтъкна, че то е безпрецедентно.

„Изразяваме решителен протест за това, че „Ню Йорк таймс“ и други медии не бяха допуснати. Свободният достъп на медиите до правителството, чиято дейност е прозрачна, очевидно отговаря на ключовите национални интереси“, подчерта главният редактор, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

Си Ен Ен нарече действията на Белия дом „неприемливи“. „Явно така те отвръщат, когато съобщавате факти, които не им харесват. Независимо от това ние ще продължим да информираме“, посочва телевизията в изявление, цитирано от АП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *