Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

ЦИК: На предстоящите избори няма да се гласува машинно

Централната избирателна комисия /ЦИК/ реши да спре състезателната процедура за доставка на машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 26 март.
На заседанието на Комисията, което се предаваше онлайн, беше представен доклад на Специализираната комисия, според който фирмата, подала единствената оферта за участие в процедурата, не може да отговори на техническите изисквания по нея.
Членовете на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите изори и те ще бъдат валидни.
Машинното гласуване стана възможно един час преди да изтече крайният срок за обществената поръчка за доставка на устройствата. IT компанията „Лирекс“ подаде оферта да достави машините.
Според компанията „поставеното изискване практически ограничава участието в процедурата до този единствен потенциален кандидат, създавайки фактически монопол в негова полза“.
Тогава в свое становище председателката на ЦИК Ивилина Алексиева е отговорила, че „поставеният критерий за подбор в обявлението и документацията за участие напълно съответства на Закона за обществените поръчки“. И уточнява, че не е задължително кандидатът да е извършвал дейности по машинно гласуване при провеждане на избори и няма ограничение дейността да е само на територията на България.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *