Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Намаляват цените в селското стопанство

В четвъртото тримесечие на 2016 г. намалението в цените е с около 5% спрямо 2015 година. Цените в растениевъдството се понижават с около 4%, а тези в животновъдството – с около 11%.

Спрямо 2015 г. цените на селскостопанската продукция намаляват с около 3%, като спадът в растениевъдството е с 2.6%, а в животновъдството – със 7.3%, показват данните на Националния статистически институт.

През на 2016 г. се наблюдава и спад в цените на зърнените култури, на техническите култури, на зеленчуците и на плодовете.

По-високи обаче остават цените на фуражните култури – с 23.6% и на картофите – с 4.5%., както и на царевицата за зърно – с 1.9%, и на силажната царевица – със 70.4%.

Намаляването на цените продължава и спрямо меката пшеница, ечемика, ориза, слънчогледа, рапицата, виненото грозде и орехите. Намаление се наблюдава и в цените на зелето на оранжерийните краставици, на морковите, на пипера и на зрелия кромид лук.

Спрямо 2015 г. се наблюдава намаление в цените на живите животни и на животинските продукти. Най-голямо е намалението в цените на домашните птици – с 35.6%, и едрия рогат добитък – с 16.7%.

Увеличение се наблюдава в цените на свинете, овцете и на козите.

При животинските продукти най-голямо е намалението в цените на кокошите яйца за консумация, на пчелния мед и на кравето мляко. Цените на биволското, овчето и козето мляко също се повишават.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *