Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно

Ето я финалната селекция фотографии от конкурса на Sony

В навечерието на 10-годишния си юбилей Световните награди за фотография на Sony са най-големият фотографски конкурс в света. Конкурсът оценява и награждава най-добрите съвременни фотографии в четири категории. Вече са известни и Топ 10-те финалисти, както и почетните участници достигнали петдесетицата.

Фотографи от цял свят взеха участие с 227,596 снимки в категориите „Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“, които насочват „прожекторите” към фотографията като изкуство и нейната красота като такова.

Създаден от Световната фотографска асоциация, през 2017г. конкурсът отбелязва своята десета годишнина и партньорство с основния спонсор – Sony.

397_1057_RaduDumitrescu-Elian_Romania_Open_Culture_2017

Финалната селекция в конкурса за 2017 г. представя най-добрите съвременни фотографии от целия свят, заснети през изминалата година, като показва невероятно разнообразие от впечатляващи кадри в различни жанрове, стилове и теми. Четиридесет и девет страни са представени в селекцията, което засилва още повече международния облик на конкурса, както и уникалната възможност да бъдат представени най-добрите кадри на фотографи от всички краища на света. Фотографи от още 11 страни фигурират в списъка с почетни участници.

1239_8_2017_AdiBulboac_Romania_Professional_Architectureprofessional_2017

Финалната селекция от фотографии в категориите „Професионалисти“, „Любители“, „Младежи“ и „Студенти“ впечатлиха съдиите с убедителни истории и силен визуален език, които перфектно пресъздават темата. Сред избраните кадри могат да бъдат открити зашеметяващи архитектурни образи и красиви пейзажи, наред с изключителни поредици, изобразяващи най-големите световни събития от последната година. Открояват се теми като: животът на семейните жени в Саудитска Арабия, прочувствени изповеди на деца от китайско училище, руски бодибилдъри в готовност да покажат мускули на сцената, както и поредица от кадри за личната битка с рядко медицинско състояние.

707_1375_SorinRechitan_Romania_Open_Nature_2017

Ключови факти и статистики
Значително повишаване на броя участници от Азия и Югоизточна Азия в сравнение с 2016г., включително: Китай (90%); Мианмар (183%) Виетнам (108%); Филипините (71%); и Хонг Конг (73%).
В Категорията „Младежи“ се наблюдава ръст на участниците с 56%, в сравнение с 2016г.
Броят на участниците в категория „Любители“ е нараснал с 11% в сравнение с 2016г.
Броят на участниците в категория „Професионалисти“ се е увеличил с 13%.
183 страни заявиха участие – най-голяма част от тях (в низходящ ред) са от: Китай, Великобритания, Италия, САЩ, Германия, Русия, Индия, Испания, Франция и Полша.
49 страни са представени в списъка с финалната селекция, като най-голям брой фотографи има от Италия (22), Великобритания (18), Германия (17), Китай (14) и Русия (11).
За първи път във финалната селекция попадат представители на Армения, Куба, Исландия и Саудитска Арабия.

1437_3409_IoanaMoldovan_Romania_Professional_DailyLife_2017

1329_2_2683_TaciuRares_Romania_Youth_Beauty_2017

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *