Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Стопанска академия проведе 20-ото Национално ученическо състезание по икономика във ФСГ „Васил Левски” – Добрич

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира 20-ото Национално ученическо състезание по икономика за възпитаниците на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – гр. Добрич. Състезанието в добричката гимназия, което се проведе за трети път в направление „Застраховане и осигуряване”, бе организирано от катедра „Застраховане и социално дело” (на първото състезание през 2015 г. домакин бе Стопанската академия, а през 2016 г. средношколската надпревара бе в онлайн вариант). За тазгодишното издание, в елитното добричко училище гостува екип от преподаватели към катедрата-организатор в лицето на доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор на Стопанска академия по „Студентска политика и институционални комуникации”, доц. д-р Румен Ерусалимов – ръководител на катедрата и доц. д-р Венцислав Василев – координатор в дистанционно обучение.

Преди същинския старт на състезанието гостите от свищовското Висше училище проведоха работна среща с ръководството на ФСГ, в която участваха директорът на училището Ангел Христов и зам.-директорът по учебно-възпитателна дейност Минка Господинова. В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, отнасящи се до: качеството и новите тенденции в обучението по застраховане и осигуряване; демографската криза в страната и отражението й върху образователната ни система; проблемите пред двете партньорски образователни институции; бъдещи съвместни проекти и начинания; кандидатстудентската кампания на Стопанска академия; текущото 3-то издание на Националното ученическо състезание в направление „Застраховане и осигуряване”.

Стартът на състезанието бе даден в един от мултимедийните кабинети на ФСГ, където гостите от Свищов бяха представени на участващите ученици от директора на гимназията и от Миглена Стефанова – учител по специализирани дисциплини в областта на застраховането и осигуряването. Думата за приветствено слово бе дадена на доц. Нинов, който поднесе поздрави от ръководството на Висшето училище от крайдунавския град и мотивира участниците в състезанието да покажат най-доброто, на което са способни, като едновременно с това разясни регламента на състезанието. В резюмиран вид доц. Ерусалимов запозна присъстващите на състезанието с любопитната история на първата в България катедра по застраховане и социално дело, подготвила и продължаваща да подготвя стотици професионалисти в бранша. В своето поздравително слово той подчерта нуждата от специалисти в тази област, които са получили основните си познания в специалността още в средните училища (само в две средни училища в страната се обучават ученици в специалност „Застраховане и социално осигуряване” – в градовете Добрич и София) и са надградили същите в специалност „Застраховане и социално дело”, водена от едноименната катедра в СА „Д. А. Ценов” – Свищов. С поздравления за отличната организация на домакините, уникалността на специалността във ФСГ и видимия ентусиазъм на участниците, се обърна към присъстващите и доц. Василев, който също се присъедини към пожеланията за успешно представяне на учениците от добричкото училище.

Състезателните казуси бяха предварително раздадени на заявилите участие в състезанието ученици от ХІ и ХІІ клас, разделени в общо 7 отбора. Всеки отбор имаше свой ментор, като в тази роля влязоха второкурсничките от спец. ЗСД при Стопанска академия – Мария Пенчева и Пламена Баръмова (възпитанички на ФСГ), както и ученичките от ХІІ клас (и миналогодишни участници в онлайн версията на състезанието) – Наталия Петрова, Мария Тодорова и Гергана Георгиева. Менторите имаха важната задача да напътстват състезателите и да им помогнат със своите знания за да изготвят най-добрите предложения във връзка с поставения казус. Предизвикателството, което отправиха организаторите бе свързано с това, състезателите да се превъплатят в ролята на мениджърски екип на застрахователно дружество, който осъзнава актуалните пазарни потребности, предизвикателствата на променящата се околна среда и високите изисквания на клиентите в сферата на застраховането. От тях се изискваше перманентен трезв анализ и изпреварващи действия по пътя към отстояване лидерската позиция на съответното дружество на българския застрахователен пазар и евентуалното навлизане или затвърждаване на позициите на чужд пазар. Поставеният казус изискваше от учениците да разработят застрахователен продукт, с който да отговорят на застрахователните потребности на потенциалните си клиенти, но и същевременно да се отличава с голяма степен на оригиналност на идеята, максимално добро презентиране и демонстриране на сериозните познания, придобити по специалността в рамките на обучението си в гимназията. Сред презентираните от екипите идеи бяха продукти, свързани с ренти срещу недвижим имот, застраховки „Живот”, здравни застраховки, застраховка „Домашен любимец”, застраховка „Домашен майстор”, модификация на застраховка „Автокаско” и други. Учениците представиха не само конкретния застрахователен продукт, но и избраните продажбени средства, и идеи за промотиране на предлагането му от съответното застрахователно дружество. В рамките на презентациите, отделните екипи бяха подготвили и импровизирани рекламно-информационни материали, които затвърдиха в журито демонстрираните качества на учениците.
СА1
Тричленното жури от академичните преподаватели, което оценяваше представянето на отборите, бе подпомогнато от Стефан Костов – кадър на специалност „Застраховане и социално дело”, който понастоящем работи в ЗАД ДЗИ клон Добрич. „Всичките 7 отбора се справиха повече от блестящо с презентирането на своите идеи, които не без основание силно ни впечатлиха и сериозно ни затрудниха при излъчване на победител”, коментираха членовете на журито. В крайна сметка те единодушно определиха за победител V-ти отбор ЗАД „ДЗИ” – Веселина Галинова Илиева и Есин Билгин Халил от ХI А клас, чиято идея за застраховка „Рента срещу недвижим имот” бе представена изключително професионално от двете ученички.

Победителите от 20-ото Национално ученическо състезание в направление „Застраховане и осигуряване”, както и всички ученици от останалите отбори, получиха освен подаръчен комплект от организаторите на състезанието, но и най-очаквания подарък – сертификат за участие в състезанието, благодарение на който могат безпрепятствено да се обучават по първа желана и избрана от тях специалност и форма на обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. В допълнение към всеки подаръчен комплект, учениците получиха и рекламни материали от редица застрахователни компании, любезно предоставени на катедра ЗСД от Николай Илиев – мениджър в Бул Брокер ООД – Свищов. Награди получиха още Миглена Стефанова – учител в гимназията и менторите, помагащи на отборите. Стефан Костов също връчи на победителите специални фирмени награди от името на ЗАД ДЗИ клон Добрич.

Състезанието приключи с финалните речи на журито. Доц. д-р Румен Ерусалимов изказа своето задоволство и пълна удовлетвореност от представянето на възпитаниците на ФСГ „Васил Левски” – Добрич, както и оптимизъм, че те ще изберат СА „Д. А. Ценов” – Свищов, и в частност специалност „Застраховане и социално дело”, за да надградят вече получените знания с нови такива, които ще им позволят да се представят по-добре на пазара на труда след края на своето обучение като бакалаври и магистри. На свой ред доц. Василев поздрави всички за представянето им и за демонстрираните знания и умения, присъединявайки се към казаното от ръководителя на катедрата-организатор. Финалните думи бяха на доц. Нинов, който заключи, че губещи в състезанието няма, а има само победители. Той благодари още веднъж на домакините за създадените перфектни условия за провеждане на състезанието и покани всички на обща снимка, която по традиция да увековечи събитието, като по този начин направи всички участници рекламни лица на ФСГ – Добрич и на Кандидатстудентската кампания на СА „Д. А. Ценов” – Свищов за 2017 г. Доц. Нинов пожела на всички освен търпение до следващата им среща, и много здраве и късмет във всяко начинание.

Състезанието в добричката гимназия предизвика интерес и от страна на журналистите, и беше отразено в местни печатни, радио, телевизионни и интернет медии.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *