Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Доларът продължава да поскъпва

Индикациите, че все повече представители на Фед са склони да обсъдят повишение на американските лихви на заседанието на 15-и март, продължават да оказват подкрепа на щатския долара, допринасяйки за негово поскъпване към най-високи нива от началото на годината.

В сряда вечерта членът на Федералния резерв – Лейл Брейнард заяви, че подобряващата се световна икономика и по-стабилният икономически растеж в САЩ изглежда дават основания за вероятно скорошно ново повишение на лихвените ставки. САЩ вече е близо до постигането на т.нар. „пълна“ трудова заетост, инфлацията се придвижва към нашите целеви нива и икономическият растеж зад граница се подобрява. Предполагайки, че този прогрес ще продължи, вероятно би било подходящо в скоро време да се предприеме допълнително затягане на паричната и лихвена политика, посочи тя по време на реч в Харвард.

Това е поредният американски централен банкер, който през последните дни сигнализира за възможно повишение на федералната фондова лихва още на следващото заседание на 14-ти и 15-ти март, допринасяйки по този начин за по-нататъшно поскъпване на „зелените пари“. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути поскъпва по време на търговията в четвъртък с 0,3% към 102,06 пункта – най-високо негово ниво от началото на годината.

Завишените спекулативни очаквания за предстоящо вдигане на лихвите в САЩ след две седмици допринася и за разширяване на лихвения спред между доходността на американските държавни облигации спрямо аналогичните книжа на Япония и Германия, спомагайки допълнително за поскъпването на долара спрямо еврото и йената.

Днес доларът нараства с 0,55% към двуседмичен връх от 114,39 йени, докато еврото се понижава с 0,35% към 7-дневно дъно около 1,0508 долара с поглед към неговото важно 6-седмично дъно около 1,0493 нивото, достигнато за кратко на 22-ри февруари. Единната европейска валута не успява да намери подкрепа от данни на Евростат, показващи повишение на инфлацията в еврозоната през февруари до 4-годишен връх от 2%, тъй като ЕЦБ следи най-вече основната инфлация (изключвайки енергийните цени), която обаче нарасна за трети пореден месец с едва 0,9 на сто – далеч по-слабо от средносрочно целево ниво на банката за инфлация от малко под 2 на сто. Това от своя страна не дава основание да се очаква скорошна отмяна на агресивната стимулиращ парична и лихвена политика, провеждана от централната банка на еврозоната.

Британската лира също остава под натиск от продажби, понижавайки се към ново 6-седмично дъно от 1,2259 долара на фона на поредица противоречиви данни от Великобритания, които очертават смесена икономическа картина на Острова в навечерието на официалния старт на преговорния процес по въпроса за „Брекзит“, който трябва да бъде факт до края на месец.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *