Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

В столичната Спешна помощ не достигат 90 лекари

В столичната Спешна помощ всички сестрински и шофьорски места са заети, но има недостиг на лекари. Нужни са още 90 души, за да запълним необходимата бройка. Това заяви директорът на софийската Спешна помощ Георги Гелев. Той уточни, че има достатъчно линейки, но автопаркът вече е остарял.

Според него тенденцията за липсващи лекари може да се промени, тъй като заплатите в сектора са започнали да се увеличават и в момента били на едно добро ниво. По думите му показателно било, че до 2016 г. е имало повече напуснали Спешната помощ, отколкото постъпили на работа. Тези данни обаче се променили през миналата година, а през тази вече има назначени нови 7 лекари, както и 7 парамедици.

Гелев каза още, че случаят с 8-годишното момиченце, което падна от лифт в Боровец, показвал, че е крайно време в курорта да бъде направен филиал на Спешна помощ. Той добави, че предварително трябва да се обсъди дали спешните медици да имат своя база с отделна къщичка, която да е в района на пистите или да се използва тази на Българския червен кръст.

„Когато стана инцидентът с детето имаше и катастрофа на пътя София-Самоков. В Самоков има два екипа на Спешна помощ, които мисля, че са достатъчни, и те са тръгнали към транспортното произшествие. Наложи се един екип от София да тръгне, за да помогне на детето. В последните години Боровец става все по-голям курорт и трябва да има филиал на Спешна помощ“, заяви Гелев.

От „Пирогов“ обявиха, че падналото дете е в стабилно състояние. Вчера то е било оперирано по спешност, а през нощта не е имало никакви оплаквания. „Детето е в добро общо състояние, оперираният крайник не е оточен и е с добра циркулация“, уточниха от болницата.

Георги Гелев обяви, че при случая с починалата 11-годишна ученичка от столичното 52-о училище има огромно забавяне при подаването на сигнала от страна на директора и учителката. По думите му линейката е успяла да откара момичето до „Пирогов“ за 27 минути от подаването на сигнала. Така той отрече твърденията на директора на училището, че екипът на Спешна помощ е закъснял с над половин час.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *