Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

ЕС задейства днес команден център за военните си мисии

Страните от ЕС ще дадат днес формалното начало на инициативата си за създаване на съвместен команден център за военни мисии на страните членки. Това е символична крачка в търсене на повече сигурност и сътрудничество на фона на сигнали от Вашингтон за отношението на САЩ към НАТО, които тревожат европейците.

Агресивната руска политика в Украйна и огнищата на ислямски екстремизъм в Близкия изток са основните източници на несигурност, ускорили този процес. Миналия декември лидерите на ЕС се поразумяха да проучат как да се създаде „способност на стратегически ниво за постоянно оперативно планиране и провеждане на операции“.

В понеделник министрите на външните работи и на отбраната ще решат този център да заработи още през пролетта.

Той ще командва мисии, които не са свързани с военни действия като например обучаването на военни в Мали, Сомалия и Централноафриканската република. В бъдеще центърът ще ръководи мисии за изграждане на отбранителен капацитет, мониторинг или демобилизиране и разоръжаване.

Центърът ще е със символичен персонал – едва 30-ина души, и ще е разположен в офисите на администрацията на ЕС в Брюксел, водеща външната политика. Най-вероятно начело ще застане сегашният началник на военния персонал към външнополитическата служба на Европейската комисия, но той ще се нарича „директор“, а не „командващ“.

Германия и Франция са основните привърженици на проекта, докато Великобритания и Полша са против с мотив, че не бива да се дублират структури на НАТО. Затова и резултатът е компромисен, но френски дипломат казва пред „Ройтерс“: „Много сме развълнувани, защото в символичен смисъл това е важно. Както и да го наричате, това е първа стъпка към военен щаб на ЕС с командващ“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *