Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Франция се отказа от електронно гласуване в чужбина

Правителството на Франция се отказа от плановете си да позволи на свои граждани, намиращи се в чужбина, да гласуват по електронен път на парламентарните избори през юни. Причината са опасенията за твърде голям риск от кибер атаки, заяви външното министерство, цитирано от „Ройтерс“.

Националната агенция за киберсигурност смята, че е налице „изключително голям риск“ от хакерски атаки. „В тази светлина беше решено, че е по-добре да не се поема риск, който би могъл да обърка парламентарния вот за френските граждани, намиращи се зад граница“, се казва в министерското съобщение.

От 2012г. на френските граждани в чужбина е позволено да гласуват по електронен път на парламентарни, но не и на президентски избори. Тази година президент ще бъде избран на два тура в края на април и началото на май.

Гласуването за нов състав на парламента е предвидено също на два тура – на 11 и 18 юни. В долната камара на парламента 1.3 милиона французи зад граница са представени от 11 избирателни района.

Тревогата от чуждестранна намеса в изборите на Запад расте покрай обвинения за руски хакерски атаки около президентските избори в САЩ – нещо, което Москва категорично отрича.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *