Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

С 30 дни е удължено бедственото положение в бившия завод „Полимери“

Бедственото положение в бившия завод „Полимери“, чийто срок изтича утре, ще бъде удължено с още 30 дни, обяви кметът на Девня Свилен Шитов след заседание на кризисния щаб в общината. Причината за обявеното в края на февруари бедствено положение е изтичане на .

Удължаването му се налага поради извършването на поредица от спешни мерки за обезопасяването на резервоарите и площадката, където се съхранява опасното вещество. Вече е осигурена засилена охрана на бившия завод. От сряда ще има и постоянно видеонаблюдение.

Проблем остава площадката, по която има цепнатини и евентуално изтичане на опасния химикал може да доведе до проникването му в почвата. По тази причина тя ще бъде залята със специален бетон.

Утре се очакват и резултатите от пробите от специализираната лаборатория в „Нефтохим“-Бургас, които ще дадат отговор на въпроса за нивото на киселинността на химикала в единия от резервоарите, където има пробойна. След това ще бъде взето решение дали количеството от двата резервоара да бъде преместено в единия, който е в по-дорбро състояние.

Очаква се до 9 март да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията по повод обжалваната поръчка за утилизация на опасното вещество, за която Министерският съвет отпусна 14.4 милиона лева. Кметът на Девня подчерта, че засега няма пряка опасност за населението на Девня и областта.

Преименуваното и приватизирано през 1998 г. дружество „Полимери“ агонизира вече осемнадесет години. В момента фалиралото дружество на Николай Банев се управлява от синдик. В края на 2000 г. заводът спря работа, уж временно, но през декември 2012 г., Варненският окръжен съд го обявява в неплатежоспособност, а за синдик на дружеството бе назначен Иван Балабанов. През февруари тази година кметът на града Свилен Шитов обяви, че български инвеститор проявява интерес към терена на фалиралия завод.

Има външни интереси да се ликвидира едно структуроопределящо предприятие за България, коментираха пред Би Ти Ви бизнесмените Евгения и Николай Баневи по повод обявеното бедствено положение в Девня. „400 млн. лв. има нанесени щети, пропуснати ползи и кражби на институциите и сегашния синдик“, заяви Николай Банев. Той добави, че има документи за откази на държавата да проучи проблемите на завода и не изключи възможността изтичането на трихлоретан да е инсценирано.

Според Биневи предприятието е било неправомерно обявено в несъстоятелност, което е законен начин дружеството да бъде унищожено.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *