Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Internet Изборът на редактора Най-четени Свят

Уикилийкс публикува хиляди документи ”на ЦРУ”

Уикилийкс публикува хиляди документи, за които казва, че са от Центъра по киберразузнаване към Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.

Асошиейтед прес отбелязва, че това изглежда ще даде възможност да се надникне в „кухнята“ на кибершпионажа, осъществяван от ЦРУ, предаде БТА.

Агенцията не може да потвърди дали публикуваните документи са автентични. Въпрос в тази насока, зададен на ЦРУ, засега остава без коментар.

Уикилийкс обаче има дълга история на публикуване на топ секретни правителствени документи, сред които стотици хиляди американски дипломатически грами.

Експертът Джейк Уилямс, основател на консултантската компания в областта на информационните технологии и сигурност „Рендишън инфосек“, който е прегледал разпространените нови документи, каза пред АП, че те изглеждат достоверни.

Ако автентичността им се потвърди, това ще бъде още един катастрофален пробив в системата на американското разузнаване, постигнат от Уикилийкс и неговите съюзници, които няколкократно унизиха Съединените щати с масови публикации на класифицирани материали, отбелязва агенцията.

Според ТАСС това е първата част от поредица документи, които ще бъдат публикувани под названието „Нулева година“.

Тя се състои от 8761 документи и файлове от изолирана мрежа с висока степен на защита, която се намира в Центъра по киберразузнаване на ЦРУ, в централата на агенцията в Лангли, щата Вирджиния, се пояснява в прессъобщение, качено на самия сайт Уикилийкс.

В изявлението се казва, че публикуваните документи ще покажат мащабите на секретните хакерски програми на ЦРУ, предназначени за проникване в различни устройства и продукти на европейски и американски компании, сред които айФон на Епъл, Андроид на Гугъл, Уиндоус на Майкрософт, а също и телевизорите Самсунг, които е възможно да бъдат превърнати в скрити микрофони.

ЦРУ използва консулството на страната във Франкфурт на Майн като своя тайна база за електронен шпионаж в Европа, Близкия изток и Африка, сочат данни, публикувани Уикилийкс, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Агентите, които работят в тази база формално като служители по поддръжката и техническото обслужване, притежават дипломатически паспорти и са под прикритието на Държавния департамент на САЩ.

Заради дипломатическите паспорти те имат право на свободно движение в Шенгенско пространство, става ясно от документите, направени публично достояние от Уикилийкс.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *