Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Китайци готови да инвестират 300 млн. лв. в БДЖ

Китайска корпорация е връчила в транспортното министерство официално инвестиционно намерение по отношение на БДЖ. То включва предложения за стратегическо съвместно сътрудничество, включващи предоставяне на пакет от високи технологии, финансиране, инвестиции, обучение и услуги.

Компанията е най-големият производител за железопътен подвижен състав в света – Китайска корпорация за железопътен подвижен състав (CRRC, China Railway Rolling Stock Corporation) и един от най-големите индустриални концерни в световен мащаб.

Инвеститорите са готови да рефинансират старите задължения на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 130 млн. евро и да финансират доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро, съобщиха от МТИТС.

Предвиждат и доставка на нов подвижен състав, в съответствие с европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. Вагоните и локомотивите ще бъдат доставени своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и с високо съотношение цена-производителност.

Планира се инвестиция в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Следващата крачка в двустранните отношения е сформирането на работна група с участието на представители на МТИТС, БДЖ, CRRC и китайски финансови институции.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *