Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Хиляди мигранти бягат от бежанските центрове у нас

Хиляди мигранти са изчезнали от разпределителните центрове на МВР и от лагерите на Държавната агенция за бежанците през последните 6 месеца, съобщава „Сега“.
Най-вероятно са успели да минат границата по отработените канали и са поели към Западна Европа, независимо от твърденията на управляващите за засилен граничен контрол и въпреки, че границата е затворена от страна на Сърбия.

Статистиката за януари показва, че са избягали над 2210 чужденци, а през февруари – 903-ма. Дори силният студ не е попречил на трафика. От началото на март самоволно напусналите са 387.

Миналата седмица полицията задържа в София и край Драгоман десетки афганистанци, които е трябвало да бъдат преведени през границата.

Негласната политика е мигрантите да бъдат пускани на Запад. Въпреки че Сърбия затвори границата си с България, а останалите държави от ЕС затегнаха граничния контрол (някои и със стени), нелегалният трафик на хора у нас процъфтява, както цъфтеше контрабандата на гориво по време на югоембаргото.

Малко вероятно е това да става без съдействието на полицаи и хора на отговорни държавни постове, но досега случаите на разкрита корупция се броят на пръстите на едната ръка, отбелязва „Сега“.

Заради тази безнаказаност лагерите се поизпразниха. Към края на септември м.г. арестите на дирекция „Миграция“ са били препълнени – с 59% над капацитета си, сега са едва 86% заети. В бежанските лагери, които доскоро бяха 106% натъпкани, сега 40% са празни.

Основният канал за трафик е през Сърбия. Статистиката показва намаление на броя на задържаните чужденци, които са се опитали да преминат в западната ни съседка.

През септември на българо-сръбската граница са били хванати 9025 души, през януари техният брой е само 481. Същото се отнася и за други външни граници.

Именно безконтролното напускане на мигрантите към Западна Европа е причина останалите държави от ЕС да настояват да ни ги връщат.

Годишният доклад на ДАБ сочи, че през 2016 г. са получени запитвания за 11 545 души, които по Дъблинския регламент трябва да се намират в България. Това е 28% ръст в сравнение с 2015 г., когато запитванията са 8130.

За 10 377 души се настоява България да поеме отговорност и да ги приеме обратно. В останалите 1168 случая засега е искана само информация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *