Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Всеки пети младеж в България е активен пушач, сочи изследване

В Европа тютюнопушенето е причинител на 12% от болестите и причинява до 20% от смъртните случаи. По първия критерий процентът в България е 13, а по втория – 12 на сто. Това се казва в ново проучване на Световната здравна организация (СЗО).

Годишно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. Към 2030-а се очаква те да достигнат 10 милиона и тютюнопушенето да стане водеща в света самостоятелна причина за смърт.

В България 37% от възрастното население в страната пуши цигари. Данните са от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и се отнасят до 2015 г. 33% от жените са активни пушачи, докато при мъжете този процент е 42.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален, отчита още докладът на НЦОЗА. 28 на сто от момичетата и 21% от момчетата не само са пробвали цигари, но са и настоящи пушачи.

Всеки ден пушат почти една трета от всички анкетирани. Всекидневни пушачи са 59 на сто от мъжете и 57% от жените. Около 37% от пушачите у нас са с дълъг „стаж“ от 2 ини. И при двата пола пушещите над 20 цигари дневно са около 2 процента. Иначе повечето от жените пушачки употребяват по около 10 цигари дневно, а мъжете – около 15.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *