Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени

Качеството на живот в София е най-лошото за столица в ЕС

София е най-лошата за живеене столица в Европейския съюз, показва годишната класация на консултантската компания (Mercer’s) за качество на живот във водещите градове по света. Подреждането е преди всичко по критерии, с които се съобразяват компаниите, когато искат да започнат бизнес на ново място или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им.

Авторите изрично заявяват, че заключенията им не би трябвало да важат за преценка дали да се правят чуждестранни инвестиции или за се пътува с цел туризъм до анализираните градове. Но редица от показателите няма как да не се отразяват на тези видове дейност.

От анализираните 231 града българската столица е на 116-о място в компанията на Асунсион (Парагвай) и Рабат (Мароко). Най-близкият в класацията град от ЕС е Букурещ (107), а с най-добра позиция от Източна Европа е Прага (69).

От съседните държави Атина е на 87-о място, Белград e на 138-о, а Скопие – на 168-о. Тази година Истанбул рязко е слязъл надолу в списъка от 122 на 133-а позиция най-вече заради проблеми със сигурността – няколко атентата и кръвопролитие покрай опита за преврат.

Виена остава осма поредна година градът с най-високо качество на живота, като авторите на доклада оценяват, че 1.8 милиона жители на австрийската столица се радват не само на сигурност и добра работа, но и на богатото историческо и архитектурно наследство от Хабсбургската империя, културата на виенските кафенета, музеи, театри и опери. Наемите и цените на публичния транспорт са относително ниски спрямо равнищата в другите западни столици. В първите пет попадат още два европейски града.

За 19-та годишна класация състоянието на инфраструктурата е отделено в специален списък и там Сингапур е №1.

За компаниите – но и не само за тях – е важно да има лесен достъп до транспорт, стабилни електроснабдяване и доставяне на питейна вода. За оценката се взимат предвид още телефоните и куриерските услуги, задръстванията, обхватът на международните полети от местните летища. Затова в тази категория следват Франкфурт и Мюнхен.

Качеството на живот в София е най-лошото за столица в ЕС

Повечето европейски градове запазват стабилни позиции спрямо 2016 г. с изключение на две имена – Брюксел и Рим. Белгийската столица слиза на 27-мо място заради тероризма, а италианската – на 57-мо заради системен проблем с извозването на сметта. Санкт Петербург и Тирана (заедно на 176), както и Минск (189) са най-ниско класираните представители на континента.

Класацията показва, че световни центрове като Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк не попадат дори в топ 30. Те са изместени от повечето големи градове в Германия, скандинавските страни, Канада, Нова Зеландия и Австралия. Сингапур – най-високо класираният азиатски град, е на място 25. Сан Франциско под №29 е най-добре оцененият град в САЩ. В Африка най-удобният за чуждестранни бизнесмени е Дърбан (87) в Република Южна Африка.

Любопитно е, че Багдад е на дъното на класацията най-вече заради неспирните атентати и насилие. За сметка на това Дамаск, столица на разкъсваната от кръвопролитна гражданска война Сирия, е с 6 позиции по-високо.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *