Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

ООН: Сирийските власти умишлено са бомбардирали водоизточник край Дамаск

Сирийските военновъздушни сили са бомбардирали целенасочено водни източници край столицата Дамаск през декември, обяви специална комисия към ООН, която разследва инциденти по време на конфликта в страната.

Деянието се определя като „военно престъпление“ в заключенията, които Независимата международна анкетна комисия за Сирия публикува в последния си доклад. Атаката на извора Айн ал-Фиджех по време на битката за долината Уади Барада, която започна миналата година, прекъсна водоснабдяването на 5.5 милиона души в столицата Дамаск и околностите.

„Военното преимущество, получено при атаката – един опозиционен боец е убит – е силно непропорционално на въздействието върху цивилното население,“ пише комисията към ООН.

Тя посочва и че няма доказатества, че сирийски опозиционни групи умишлено са заразили водата на Айн ал-Фиджех, както твърдяха сирийските власти след инцидента.

По-рано БТА цитира върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал-Хусеин, според когото „днес в известен смисъл цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където цари див ужас и абсолютна несправедливост“. По време на дебати за бъдещето на Сирия в съвета на ООН по човешките права той нарече конфликта, който тази седмица навлиза в седмата си година, „най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война“.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 60 000 души са загинали за шест години при изтезания или поради ужасните условия в затворите на режима.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *