Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика Последни новини

Кандидат-депутат се отказа от имунитет заради починало дете

Кандидат-депутатът от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ д-р Валентин Павлов подаде в ЦИК заявление за сваляне на имунитета му.
Това съобщи самият той пред журналисти, след като по-рано главният прокурор Сотир Цацаров поиска това, за да може да му бъде повдигнато обвинение заради починало дете.

Според прокуратурата водачът на листита на коалицията в Перник, който заедно със съпругата си има стоматологична клиника, е причинил смъртта на 14-годишен пациент, поставен под пълна упойка, „заради незнание или немарливо поведение“.

Установено е от разследването и съдебномедицинската експертиза, че предотвратяването на смъртта на детето е било възможно при правилна реакция – даване на антидота и извикване на екип на спешна помощ, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Фокус“.

„Решението за пълна упойка е взел самият Павлов. Експертите считат, че не е било необходимо поставянето под пълна упойка от медицинска гледна точка“, каза Арнаудова.

По думите ѝ д-р Павлов не е извършил консултация с педиатър, не е извършено лабораторно изследване, ЕКГ.

„Според доказателствата се касае за грубо нарушаване на медицински стандарти, неизпълнение на лечение по закон, неправилна терапия, която е довела до смъртта на детето.Детето е било поставено от анестезиолога под пълна анесетезия. Никой не е знаел, че детето е страдало от генетично заболяване, провокирано от пълната упойка“, посочи тя.

По думите ѝ детето е било отведено в „Пирогов“ твърде късно – 2 часа, след като изпаднало в състоянието, довело до смъртта му.

„Налице са редица грешки, допуснати от тримата лекари. Една от тях е неизвикването на екип на спешна помощ, а частна линейка“, каза още Арнаудова, която подчерта, че съпругата на Павлов – д-р Павлова и анестезиоложката д-р Филипова вече са привлечени като обвиняеми.

По думите ѝ 3 месеца никой не е уведомил прокуратурата за неестествената смърт на това дете, а през септември бащата е подал сигнал за случая, след като дотогава е чакал да бъде разпитан за смъртта на сина си.

„Обикновено когато в „Пирогов“ има такъв случай, веднага се уведомява прокурор. В този случай не е било така. Това забавяне доведе до това едва днес да се поиска снемането на имунитета на кандидата за народен представител“, каза още Арнаудова, но уточни, че не са установили конкретно действие по прикриване на доказателства.

Тя добави, че по случая са събрани достатъчно доказателства и не се предвижда ексхумация на тялото.

Павлов: Направихме всичко, защо точно сега вадят случая

„Ние направихме всичко каквото трябва за това дете от приемането му в клиниката. Това, което не знаехме – рядко генетично заболяване“, заяви в своя защита Николай Павлов.

Според него през цялото време във фаталния ден – 14 юни миналата година, реакциите му са били мигновени, за да бъде изяснена истината.

„Не съм съгласен с твърдението, че 3 месеца сме се крили и аз не съм давал информация. Не съм съгласен с това, че не сме извикали линейка. Лично от моя телефон аз съм се обадил на линейка“, каза още той.

Според него антидотът, който е можел да спаси детето, не е разрешен за употреба в България.

„Най-жалкото е, че това дете го няма. Но свидетелство за това, е направената медицинска проверка на следващия ден. Проверяващата комисия на регистрира нарушения“, посочи д-р Павлов, като подчерта, че е близък със семейството на починалото дете.

„Аз с майката на това дете съм седял на един чин. Тези хора аз ги познавах много преди това. Защо точно сега това се изважда по този начин? Няма как по време на кампанията да се изваждат по този начин. Не трябва да се злоупотребява с трагедиите“, коментира той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *