Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно

Алкохолът подобрява паметта

Британски учени установиха, че умерени количества алкохол помагат на паметта по-добре да запечата подробностите относно случили се инциденти.
Това става ясно от изследване на Джули Гаврилович от Глазгоуския Каледонски университет, съобщава „Дейли мейл“, цитирани от БТА.

Според проучването, ако свидетелят консумира алкохол, след като пред него е станало престъпление, спомените от случката се запазват по-добре, отколкото на трезва глава.

Специалистите обясняват процеса с това, че концентратът блокира достъпа на нова информация до мозъка и вече получената се съхранява по-добре. Изследването на глазгоуските психолози опровергава наложилото се досега схващане, че алкохолът е лош съветник на паметта на свидетелите.

Екипът провел експерименти с 87 доброволци, на които били пускани видео филмчета, със заснети инсценирани обири. След като изгледали видеоматериалите, участниците били разделени на две групи. На едната бил сервиран алкохол, на другата – не. След това им била дадена фалшива информация за видяното – например че обирджията бил с червен, а не със син пуловер, както е било на видеото. Че бил с черна, а не с руса коса. Хората, консумирали алкохол, веднага уловили неточностите, за разлика от онези, които не били консумирали.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *