Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Датчици ще ловят гратисчиите в градския транспорт

Облаците над гратисчиите в София се сгъстяват все повече. Ново иновативно решение в реално време ще дава информация за за действителния брой пътуващи и колко от тях са гратисчии.

Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима човека без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

За новата система в градския транспорт е пусната обществена поръчка за около 2,2 млн. лева, съобщава „Монитор“. Тя ще се внедри в 206 превозни средства – 126-те автобуса и в 80-те нови тролейбуса. С парите ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Изпълнителят трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са спипали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *