Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

И Германия може да забрани на турски политици да агитират

Германското правителство не изключва възможността да забрани на турски политици да правят кампания в Германия.
Това заяви шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел в интервю, цитирано от Ройтерс и БТА.

„Ще обмислим внимателно… Забрана за влизане би била крайна мярка. Но си запазваме правото за това“, каза Петер Алтмайер пред медии от вестникарската група Функе.

Малката западна провинция Саар заяви вчера, че се възползва от правото да забранява политически прояви, които излагат на опасност мирното съжителство между германци и чужденци, отбелязва Ройтерс.

Тази седмица се задълбочи кризата между Анкара и няколко западноевропейски страни по проблема за турските политици, които искат да агитират в чужбина за предстоящи „референдим на Ердоган“.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера нарече Германия и Холандия „бандитски държави“. Той направи това в реч в Анкара, предаде АП.

Алтмайер каза, че международното право позволява на всички страни, включително на Германия, да забранява влизане на представители на чужди правителства, макар това да е ставало рядко.

„Доколкото ми е известно, такова нещо не се е случвало в Германия. Но фактът, че Германия не се е възползвала изцяло от възможностите си по силата на международното право, не означава, че така ще е и в бъдеще“, добави той.

Алтмайер подчерта, че сравненията с нацизма, направени от турски политици, са неприемливи и създават големи проблеми. Германия няма да позволи на Турция да прехвърля вътрешните си конфликти на германска земя, каза той.

Рюте: Супата е опасно гореща

Холандският премиер Марк Рюте каза снощи, че е твърде рано за посредничество в дипломатическата криза между Холандия и Турция, предаде Асошиейтед прес.

След последните дебати преди изборите днес, Рюте заяви: „Супата е толкова гореща, че ще стане лошо, ако някой реши да я опита“.

Той обаче обеща, че неговото правителство няма да влошава нещата, например като изгони турския посланик.

Премиерът напомни, че Холандия вече е предприела срещу Турция стъпка без прецедент с отказа миналата седмица да разреши на турски министър да влезе на нейна територия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *