23.07.2024

Холандия не иска и да чуе за помирение с Турция

Твърде рано е за посредничество за уреждане на дипломатическата криза между Холандия и Турция, заяви холандският премиер Марк Рюте. И добави: „Супата е толкова гореща, че ще стане лошо, ако някой реши да я опита“. Той обаче бе категоричен, че неговото правителство няма да влошава нещата, като например изгони турския посланик, както е направила Анкара с холандския първи дипломат.

Премиерът напомни, че Холандия вече е предприела срещу Турция стъпка без прецедент с отказа миналата седмица да разреши на турски министър да влезе на нейна територия.

Дипломатическата криза между двете страни ескалира, след като Анкара замрази двустранните отношения с Холандия и обяви, че няма да пусне холандския посланик да се върне в страната. Причина за това стана забраната на Хага турски политици да провеждат агитационни митинги сред турската общност преди референдума за въвеждането на президентска република в Турция, припомня Медиапуул.

Европа стои зад Холандия

Холандия получи подкрепа от много западни страни и от европейските институции. В сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази лично съпричастност с Холандия.

„Холандия е Европа и Европа е Холандия – място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, с кмет от Мароко днес. Ако някой вижда там фашизъм, е изгубил връзка с действителността“, коментира Туск.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер от своя страна посочи, че е скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия. „ЕС няма да се присъединява към Турция, Турция се стреми към членство в ЕС“, напомни той на властите в Анкара.

В конфликта с Турция е въвлечена и Германия, която също не разреши агитация на своя територия. Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна обвини Германия, че използва „нацистки“ методи, че подкрепя „терористите“ в страната му и че агитира за отговор с „не“ на референдума за президентска република в Турция на 16 април.

Шефът на кабинета на канцлерката Ангела Меркел съобщи, че не се изключва възможността за нови забрани. „Ще обмислим внимателно какви действия са отговорни и какви – не. Забрана за влизане би била крайна мярка. Но си запазваме правото за това“, каза Петер Алтмайер в интервю за германски вестник.

Той напомни, че международното право позволява на всички страни, включително на Германия, да забранява влизане на представители на чужди правителства, макар това да се е случвало рядко. „Германия няма да позволи на Турция да прехвърля вътрешните си конфликти на германска земя. От основаването си Федерална република Германия е призната в цял свят за образец на конституционна държава. Няма да позволим тази репутация да бъде опетнена от когото и да било, включително от турски политици, които правят предизборна агитация в страната си“, добави шефът на кабинета на Меркел.

Германия: Турция извън НАТО ще е голям проблем

В същото време в сряда германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен коментира, че Турция трябва да остане в НАТО, независимо от кризата между нея и редица европейски страни, но съюзниците не бива „да изоставят“ и опонентите на турската власт.

„Турция не улеснява задачата ни в НАТО“, призна Фон дер Лайен, докато Турция вече две седмици протестира срещу забраните в Европа някои нейни министри да участват в митинги, подкрепящи Ердоган, пред турските диаспори на континента.

„Никой обаче не бива да си въобразява, че една Турция извън НАТО би се вслушвала повече в гласа ни или че с нея общуването би било по-лесно, отколкото с Турция в НАТО“, предупреди германската министърка на отбраната. Според нея точно, защото членките на НАТО са съюзнички, те могат „да дискутират по-лесно за принципите (си), засягащи демокрацията и отвореността на обществото, дори при противопоставяне“.

Германската министърка на отбраната, която е част от всички правителства на канцлерката Ангела Меркел за 11 години, смята също, че задържането на Турция в НАТО е сигнал, отправен към опонентите на турския президент Реджеп Ердоган. „Не бива да изоставяме големия брой турци, които не желаят да бъдат разширени пълномощията на президента“ чрез референдума на 16 април в Турция, добави тя.

Австрия: Турция никога не бива да става член на ЕС

Австрия продължава да настоява, че Турция не бива никога да става част от Европейския съюз, имайки предвид все по-репресивната политика в страната, се казва в политически документ на австрийското външно министерство. „Поради това присъединяването на Турция към ЕС е немислимо“, заяви външното министерство в документ, изготвен като част от подготовката за председателството на Австрия в ЕС през втората половина на 2018 г. и разпространен от ДПА.

Австрия също е една от страните, въвлечена в големия скандал между Турция и Европа във връзка с кампанията за президентска република на турски политици в чужбина. Вместо присъединителни преговори, ЕС би трябвало да се стреми към споразумение за сътрудничество, включващо търговия, външна политика, правосъдие и антитерористични мерки, се казва още в документа на Виена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *