Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Варненски съдия с обвинение за натиск върху прокурор

Съдия Светлозар Георгиев от Окръжния съд във Варна беше обвинен за престъпление против правосъдието. Той опитал да склони прокурор да прекрати разследване срещу негов познат, като внушавал, че деянието е маловажно.

Опитите за влияние са записани и със специални разузнавателни средства.

Съдия Светлозар Георгиев е обвинен, че е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна да прекрати разследване срещу негов познат, който забравил зареден автомата си върху капака на колата.

„Това е деяние с висока степен на обществена опасност. Това оръжие би могло да бъде открито от дете или друг човек и да се стигне до тежки инциденти”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Въпреки опитите за осуетяване на наказателното преследване прокурорът внесъл обвинителен акт и съдът го e признал за виновен.

Съдия Георгиев беше обвинен в ранния следобед, но нямаше представа за какво е призован в прокуратурата.

Той беше категоричен, че не е оказвал натиск върху прокурори. „Не мога да се сетя как би могъл един съдия да окаже натиск върху прокурор”, подчерта той пред bTV.

Той е съдия и по делото срещу бизнесмена Веселин Марешки, обвинен в рекет и побой. Делото започна в края на 2015 година. „Делото е пред приключване, но очевидно друг ще трябва да го приключи”, каза Георгиев.

Георгиев е с дълъг стаж в системата. Бил е следовател, районен и окръжен съдия, както и председател на несъществуващия вече Варненски военен съд.

На съдията е взета мярка парична гаранция в размер на 3000 лева. За обвинението му законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *