Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Най-четени Общество Последни новини

Успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбнака

За първи път в България лекари успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбначния стълб.

След тежката операция 5-годишната Стела вече е добре и е с цели 9 см по-висока.

Стела се ражда с тежко генетично заболяване – „неврофиброматоза“, което води до тумори в главния и гръбначния мозък. Родителите ѝ забелязват признаците години по-късно – когато вече е на 3 годинки, разказва БиТиВи.

Започват изследвания и дори консултации с германски лекар. А с времето изкривяването на гръбнака се увеличава.

Процедурите нямат ефект до момента, в който семейството не среща д-р Васил Яблански. Той е първият, който установява и казва на родителите, че детето има сколиоза.

Доц. Яблански е оперирал вече над 100 деца с тежки изкривявания на гръбначния стълб. При всички тях обаче са нужни повторни операции заради растежа на тялото. С времето поставените в гръбнака импланти трябва да се коригират оперативно.

„Ако бяхме използвали такава технология и при Стела, на нея й предстояха още 8 до 10 операции, за които тя да минава 1 или 2 пъти годишно“, казва д-р Яблански.

Ето защо операцията на Стела е уникална и първа по рода си в България. Лекарите ѝ спестяват допълнителните интервенции с помощта на нов вид импланти, които могат да се коригират неоперативно.

По света иновативните импланти се прилагат на деца от 2014 г. Стела е първото българско дете с тях. Фондът за лечение на деца поема разходите за скъпите импланти.

На Стела й предстои още една операция, но чак когато стане тийнейджърка. А дотогава ще се радва на детството си.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *