Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Общество

Ирландците отбелязват деня на Свети Патрик

Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват днес празника на Свети Патрик, припомня БТА.
Агенцията отбелязва няколко факта, свързани с тачения от ирландците светец, които посочва в. „Дейли телеграф“.

1) Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания (около 385 г.). Родителите му били римски граждани, живеещи или в Шотландия, или в Уелс.

2) На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва 6 години в робство, заставен да бъде овчар. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

3) Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия латинската азбука.

4) Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

5) Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

6) В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят.

7) Празникът на Свети Патрик е отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

8) Смята се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 година. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. Празнува се и В Северна Ирландия и канадската провинция Нюфаундленд.

9) По традиция на парад в Дъблин присъстват стотици хиляди хора. В Чикаго реката се облива за няколко часа в зелена светлина. Но най-големият парад е в Ню Йорк. В Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *