Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Мъже обуват токчета за ”километър в нейните обувки”

Мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени.
Мероприятието е в рамките на международната кампанията „Извърви километър в нейните обувки“, и се провежда за пети път.
Тази година зад каузата застава и Рут Колева, водеща на събитието, а участниците, ще получат специални билети за благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“.

Организаторите отново призовават мъжете да изразят своята солидарност с пострадалите жени и да кажат „Не на насилието!“.

Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г., 28 на сто от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а повече от половината анкетирани /56 процента/ не знаят за съществуването на специализирани институции и услуги в защита на пострадалите.

С шествието организаторите искат да насочат вниманието на обществото и институциите към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. Истанбулска конвенция – единственият международен документ, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените и домашното насилие. Тя изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

Благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“ е продължение на шествието и ще се състои на 31 март от 18.30 ч. в кино „Люмиер Лидл“. Филмът представя редица интервюта и срещи с разтърсващи лични истории, които разкриват шокиращите последици от постоянния натиск над момчетата да крият чувствата си и да се държат като „истински мъже“, което се превръща в катализатор за създаването на насилници.

В деня на прожекцията зрителите ще имат възможност да присъстват и на софийската премиера на благотворителната изложба „Истинското лице на насилието“. Изложбата се състои от 19 авторски интерпретации на 13 български илюстратори и творци по темата.

Организатори на кампанията са Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, Фондация „Ресурсен център – Билитис“, Съвет на жените бежанки в България, представителство на Върховен комисариат на ООН за бежанците, с подкрепата на Национален дворец на културата и кино „Люмиер Лидл“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *