Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Полански е поискал специално отношение от съда в САЩ по делото за изнасилване

Световноизвестният режисьор Роман Полански може да се окаже в трудна съдебна битка в САЩ следващата седмица заради желанието си делото му за изнасилване отпреди 40 години да приключи, без да лежи в затвора, съобщи „Ройтерс“.

Позицията на прокуратурата в Лос Анджелис преди заседанието по делото в понеделник е, че режисьорът не може да диктува условията за завръщането си в САЩ отдалече. В представените в съда документи на обвиненето се изтъква, че Полански многократно е искал да получи специално отношение и да се върне в САЩ без никакъв риск.

„Той иска отговори, но ще се яви само ако харесва отговорите“, пише прокурор Джаки Лейси. „Няма да обсъждаме какво ще се случи, докато г-н Полански не се върне“, допълва обвинителят.

Роман Полански, който е на 83 години, иска старото дело да бъде приключено, за да може да пътува свободно без страх от екстрадиране, както и да се върне в САЩ и да посети гроба на убитата си съпруга Шарън Тейт. Той отдавна плати обезщетение на изнасиленото 13-годишно момиче Саманта Геймър. Тя пък многократно е казвала, че дългото му изгнание е достатъчно наказание за стореното.

Режисьорът се призна за виновен през 1977 г. и излежа 42 дни в ареста. Когато научи, че споразумението му с прокуратурата може да не бъде потвърдено от съда, той избяга от САЩ и се установи във Франция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *