22.07.2024

Делегация от Стопанска академия представи в Египет възможностите за обучение на техни студенти в Свищов

Делегация от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, водена от ректора доц. д-р Иван Марчевски, бе на работно посещение в Египет, където се срещна с ръководствата, преподаватели и студенти от различни висши училища. В състава на делегацията от Свищов бяха още директорът на Центъра за международна дейност – доц. д-р Маруся Смокова, директорът на Центъра за дистанционно обучение – доц. д-р Драгомир Илиев, ръководителят на катедра „Икономика и управление на туризма” – доц. д-р Петя Иванова и координаторът на Евро-арабския център при Стопанска академия – проф. д.ик.н., д.п.н. Карим Наама.
Първото посещение бе във Висшия институт за специфични изследвания в гр. Гиза, с който Стопанска академия има сключен рамков договор за сътрудничество. В обръщението си към студентите, доц. Марчевски заяви, че обучението в Стопанска академия, ще отвори пред тях нови хоризонти, ще ги направи граждани на света. В презентация пред студенти и преподаватели, доц. Смокова представи магистърските и докторските програми, които свищовската академия развива, условията за прием и настаняване, срокове за кандидатстване и необходими документи. По време на презентацията, президентът на Висшия институт – проф. д-р Моксен Ел Батран, който бе сред гостите на честването на 80-годишнината в Стопанска академия сподели, че при визитата си е усетил академизма и затова застава зад инициативата именно свищовското висше училище да обучава египетски студенти в представените ОКС „магистър” и ОНС „доктор”. Проф. Ел Батран, който е и зам.-декан на Аграрния факултет в Каирския университет, пое ангажимент да оказва съдействие при подготовката на документи за кандидатстване в Стопанска академия на техните студенти. Гостите от Свищов проведоха и разширена среща с декани на факултети и ръководители на катедри от Висшия институт в Гиза, чийто интерес беше насочен основно към програми, свързани с туризма и хотелиерския бизнес.IMG_4011 CU

Домакините обсъдиха с гостите възможността преподаватели от Стопанска академия да участват в научна конференция, която ще бъде в областта на икономиката, туризма, маркетинга и управлението, и в която ще бъдат поканени за участие и други висши училища от Египет.
В рамките на визитата си в Египет, делегацията от Стопанска академия проведе работни срещи и в две висши учебни заведения в столицата. В Каирския университет срещата бе с декана, зам.-декана и преподаватели от Аграрния факултет. Двете страни обсъдиха възможности за сътрудничество при обмен на преподаватели, съвместни научни изследвания и участия в проекти. По време на посещение в Канадския университет в Кайро гостите от Свищов се срещнаха с декана на икономическия факултет и преподаватели. Сред темите на разговора бе обсъжданата по-рано идея от страна на египетските партньори, в Стопанска академия да се организира лятно училище по бизнес администрация. Двете страни обсъдиха и одобриха програмата за обучението и уточниха, че лятното училище за египетските студенти в Свищов ще бъде през м. август 2017 г. По време на визита си гостите от Свищов представиха и възможностите за обучение по магистърски и докторски програми в Стопанска академия на възпитаници на Канадския университет в Кайро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *