Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини

Най-голям процент от жалбите в ЦИК са за нарушения на медии

Преобладаващата част от жалбите в Централната избирателна комисия (ЦИК) са за нарушения, свързани с медиите, показа справка в регистъра на ЦИК. Около 45 са жалбите и сигналите, подадени в Централната избирателна комисия чрез Съвета за електронни медии и наблюдателските организации, свързани с медии. Всички жалби за предстоящите предсрочни парламентарни избори са над 115.

Основните сигнали за нарушения са свързани с неправилно отразяване на социологическите агенции в медиите. Голямата част от тях са подадени от СЕМ. Особено активно в подаването на жалби е сдружение ГИСДИ с председател Михаил Мирчев, който беше кандидат за кмет на София от БСП. Само на 18 март сдружение е подало 9 жалби. Всички от тях са за медийното отразяване от сайтовете на новинарски агенции и телевизии на резултати за социологическо проучване на „Афис“. Прегрешението им е, че не е отбелязано кой е финансирал проучването, каквото изискване на има в Изборния кодекс.

От партиите най-често жалби са подавани от Коалиция „Движение Да, България“ – 8 пъти. По жалби от партията на Христо Иванов ЦИК два път спря разпространението на книги с вестник „Телеграф“, които „съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалицията“.

На 17 март в ЦИК е постъпил сигнал, подписан от Любима Бургазлиева – председател на УС на Регионалната фармацевтична колегия – гр. Бургас, на БФС. В него се съобщава за сигнали и оплаквания, получени в Регионалната фармацевтична колегия, че в аптеки, носещи търговската марка „Марешки“ на територията на Бургаска област, се извършва предизборна агитация чрез поставяне на агитационни материали – плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“. На следващия ден ЦИК гласува проект за решение, в което се установява „нарушение на забраната в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат“. То обаче не влиза в сила, тъй като при гласуването не се постига необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове за приемане на решение по постъпилите сигнали. От присъстващите в залата 17 членове „ЗА“ проекта са гласували гласуваха 11 членове на ЦИК: Ивилина Алексиева, Бойчо Арнаудов, Емануил Христов, Иванка Грозева, Катя Иванова, Александър Андреев, Мария Бойкинова, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова. „ПРОТИВ“ проекта са гласували 6 членове на ЦИК: Ивайло Ивков. Йорданка Ганчева, Румен Цачев, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейман.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *