Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Велико Търново отбелязва своя празник

Велико Търново отбелязва празника си с богата програма. Празникът на старата столица се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март 1230 година, както и с деня на Св. Четиридесет мъченици. Първите сведения за честването на 22 март като празник на града се срещат още през 1879 година. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март по стар стил. На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание и много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 година, денят на Светите Четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Велико Търново и празник на Търновския гарнизон. След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град.

Тържественият ден ще започне по традиция от църквата „Св. 40 мъченици“ с литургия, поднасяне на цветя пред саркофага на цар Калоян и с декламация на текста на „Асеневата колона“, съобщиха от общинската администрация.
Над 300 ученици от великотърновските училища ще се включат в шествието с портретите на благодетелите на града.
В 10.30 часа пред сградата на общината ще се състои празничният ритуал за издигане на знамената и тържествено слово на кмета Даниел Панов. Благослов ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий.
След тържествената сесия на Общинския съвет ще бъдат обявени тазгодишният почетен гражданин на старата столица и носителят на наградата „Велико Търново“.
Празничната програма ще продължи през целия ден с концерти на открита сцена в центъра на града. Предвидени са изложби, безплатни екскурзоводски турове, уличен парад и множество съпътстващи прояви.
От 20.00 часа ще се състои аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, а над 200 доброволци ще пуснат хартиени фенери в небето над града.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *