Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Миньори от Оброчище започнаха гладна стачка

Над сто миньори от мина „Евроманган“ в Оброчище започват гладна стачка под земята от днес, съобщи „Нова телевизия“.

Те настояват за увеличение на заплатите с 30%, повече дни за отпуск и повишаване на заплащането на нощния извънреден труд. Пред БНТ протестиращите съобщиха, че възнагражденията им не са променяни от 10 г.

Протестите на работещите в мината започнаха на 9 март засега без резултат. Инспекцията по труда вече извършва проверки в дружеството.

КНСБ настоя спешна намеса от служебния кабинет и лично от премиера Огнян Герджиков за решаване на случая.
По данни на синдиката заетите в мината с професия „миньор“ са на щат 610 лв., а всички останали получават минимална работна заплата. Това противоречи на действащите през 2016 г. и 2017 г. минимални осигурителни прагове за отделните професии, информират от КНСБ. Според синдиката в бранша не могат да се получават заплати по-ниски от 644 лв.
Синдикатът настоява мината да бъде проверена от Министерството на енергетиката – за спазване на концесионния договор, а от министерството на труда – за спазването на Кодекса на труда и условията на труд.
Дружеството „Евроманган“ е концесионер на мината от 1999 г. за срок от 25 г., се вижда от регистъра на Министерството на енергетиката. Едноличен собственик е кипърската „Пойнтър трейдинг лимитед“. Дружеството се представлява в България от Дейвид Едуард Ейнсуърт Уелингс. Той заедно с украинците Игор Шпагин и Людмила Соколенко са в директорския борд, се вижда от Търговския регистър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *