Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Холандия разследва банка ING за корупция и пране на пари

Базираната в Холандия финансова корпорация Ай Ен Джи (ING) съобщи, че властите в страната я разследват за корупция и пране на пари и може да ѝ бъдат наложени сериозни наказания и глоби, съобщи „Ройтерс“.

Говорителят на компанията Раймонд Вермойлен потвърди новината, която първо се появи в годишния ѝ доклад от миналата седмица, без да навлезе в подробности. Според публикация на холандския всекидневник „Хет финансиеле дагблад“ разследването е свързано с подкупи, плащани на дъщерята на бившия узбекистански президент Ислам Каримов от няколко телекомуникационни компании. Сред тях според прокуратурата е и „Вимпелком“, базирана в Амстердам. Не се съобщават подробности за връзката на Ай Ен Джи.

Вермойлен обаче не потвърди написаното във вестника и обясни, че компанията няма да добави нищо по темата извън споменатото в годишния ѝ доклад и че Ай Ен Джи банк (за която по-конкретно се отнася разследването) оказва пълно съдействие на прокуратурата. Той добави, че са получени запитвания за информация по въпроса и от американските власти.

„Не е възможно в момента да се определи как текущите разследвания и запитвания могат да се разрешат или кога ще се появи подобно разрешение, нито да се направи надеждна оценка за това кога евентуално и в какъв размер и обхват ще последват глоби, наказания или друг резултат, като те може да са големи“, се казва в доклада на компанията.

Според разкритията на „Хет финансиеле дагблад“ един от въпросите, около които се върти разследването, е дали Ай Ен Джи има роля при изплащането на въпросните подкупи. Ако банката се окаже замесена, може да е нарушила Закона за предотвратяване на пране на пари и финансиране на тероризъм, пише холандското издание NLTimes. То отбелязва и че не е ясно дали конкретни служители на Ай Ен Джи са заподозрени в хода на разследването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *