22.07.2024

Днес е ден за размисъл преди парламентарните избори

Днес е денят за размисъл преди изборите за народни представители в 44-ия български парламент на 26 март. Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването „под каквато и да е форма“ на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 26 март ще започне в 7.00 часа сутринта и ще продължи до 20.00 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 21.00 часа.

Общо 20 партии и коалиции са регистрирали кандидатдепутатски листи в избирателните райони; на места има и независими кандидати. Своя вот могат да дадат българите, които са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение.

Регистрирани са 3965 наблюдатели от 22 неправителствени организации от страната и 61 – от 5 организации от чужбина. Регистрирани са и 215 застъпници. В паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) ще участват седем социологически агенции – „Алфа Рисърч“ ООД, „Галъп Интернешънъл Болкан“ ЕАД, „Институт за социални изследвания и маркетинг – МБМД“, „АФИС“ ООД, „Екзакта Рисърч Груп“ ЕООД, „Сова 5“ и „Маркет Линкс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *