Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Почина големият треньор Иван Абаджиев

На 85-годишна възраст почина легендарният треньор по щанги Иван Абаджиев.
Тъжната вест съобщи неговият възпитаник – бившият световният рекордьор, световен и европейски шампион по вдигане на тежести Златан Ванев.

„Почивай в мир, Старши“, написа тази сутрин той в профила си във Фейсбук.

От няколко години Абаджиев живееше в чужбина при дъщеря си, пише „Труд“.

Иван Абаджиев е роден през 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор по вдигане на тежести, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала.

Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент, както и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

На олимпийските игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали – три златни и три сребърни. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона.

С името на Абаджиев са свързани както големите успехи, така и два шумни допинг-скандала – на олимпийските игри в Сеул и в Сидни.

Получава високи държавни награди – доктор хонориус кауза на Националната спортна академия, обявен е шест пъти за най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *