Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Свят

60 години от създаването на ЕС

Държавни и правителствени ръководители на 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) ще отбележат 60-годишнината от подписването на Римските договори.
Това са два от трите основополагащи документа, върху които започва изграждането на обединена Европа след Втората световна война.

На 25 март 1957 година лидерите на 6 държави – Белгия, Западна Германия (впоследствие Федерална република Германия), Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция – подписват в италианската столица Договор за Европейска икономическа общност (ЕИО) и Договор за Европейска общност за атомна енергия (Евратом).

Третият основополагащ документ, Договорът за Европейска общност за въглища и стомана, е подписан преди това на 18 април 1951 година в Париж.

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК.

Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в Рим декларация, в която ще бъдат посочени историческите постижения на Общността, настоящите предизвикателства, както и обещание да се работи за единството на 27-те държави, които да засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *