Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Най-четени Общество Последни новини

Двама осъдени за купуване на гласове в изборния ден

Възрастен мъж на 62 години ще лежи седем месеца в затвора за това, че е предлагал на свои съселяни от село Горни Дъбник по 30 лева за гласуване за определена партия. Той се е признал за виновен и Районният съд в Плевен е одобрил постигнатото споразумение с прокуратурата, съобщи БТА.

Съдът му е наложил и глоба за извършеното престъпление от 2000 лева. Освен това за срок от три години той е лишен от право да заеме изборна длъжност. Четири досъдебни производства са образувани в Плевен днес във връзка с изборите. По три от тях тече разследване за привличане на лица като обвиняеми.

Отново в Плевенска област пък е бил арестуван председател на секционна комисия, а в Мездра е постигната
още една присъда – 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в сравнение с парламентарните избори от 2014 година сигналите за изборни нарушения са повече. „При 534 сигнала сега, тогава са били 374“, каза Цацаров. По думите му досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59, срещу 73 сега.

Главният прокурор обясни и схемата за купуване на гласове: „индивидуално в определени населени места, на определени елементи от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *