Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ с близо 30% от 1 април 2017 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година. Според изчисленията на Регулатора цената на газа за второто тримесечие на годината трябва да се вдигне на 363,26 лева за 1000 кубични метра от 299,94 лева в момента. Това представлява съвсем малка разлика в сравнение с исканото от „Булгаргаз“ увеличение за 29,7% или 363,43 лева за 1000 кубични метра.

Първоначалното искане на обществения доставчик бе за 32,44%-ово поскъпване на синьото гориво. То бе мотивирано от очакваната по-висока доставна цена на природния газ от „Газпром Експорт“ и курса на щатския долар спрямо българския лев. След призив от страна на КЕВР „Булгаргаз“ да потърси вътрешни резерви и да намали исканото увеличение, се стигна до окончателното предложение за изменение на цената от 29,70%. Значителното поскъпване на природния газ ще се отрази върху цените на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като суровината влиза в ценообразуващите им елементи.

Според доклада на Комисията, ако близо 30%овото увеличение бъде прието, топлоенергията ще поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации. За София предвижданото увеличение е с 22,7%. За електроенергията се предвижда поскъпване от около 1%. Окончателното решение за това с колко точно ще поскъпнат парното, топлата вода и тока КЕВР трябва да вземе на 4 април 2017г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *