Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

„Национални дни на кариерата 2017” срещна за десети път свищовските студенти с представители на бизнеса

Десетото за Стопанска академия „Димитър А. Ценов” издание на най-големия форум за студентски стаж и кариера в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2017 отново срещна свищовските студенти с представители на бизнеса. За да представят пред младите хора работни и стажантски позиции, в изложението в Стопанска академия участваха 22 фирми и организации от страната.

Юбилейното за Академията в Свищов издание на националния форум откри ректорът доц. д-р Иван Марчевски. Говорейки за важността на форума и ползите за студентите и за бизнеса, ректорът подчерта, че работата на университетите е не само да подготвят специалисти, но и да осъществяват връзката между работодателите и техните бъдещи сътрудници в лицето на младите хора, които обучават. „В ситуация, когато се твърди, че търсенето на икономисти намалява е много важно да се види, че бизнесът е тук, защото има нужда от млади специалисти с икономическа квалификация и ги търси на правилните места – висшите учебни заведения, в които се подготвят икономисти от дълги години”, каза доц. Марчевски. Той благодари на организаторите от JobTiger, на генералния спонсор Нестле България и на всички участващи фирми за възможностите, които предоставят за младите хора от Стопанска академия. Приветствия към участниците отправиха и официалните гости на откриването: Светлозар Петров – управител на JobTiger; Светла Маринова – представител на Нестле България; Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов.
IMG_5386-1
Форумът даде възможност на студентите да получат кариерни съвети и консултации, да коментират с мениджъри и представители на фирмите актуални теми, свързани с пазара на труда, да се информират за предлаганите стажантски програми и свободни работни позиции, да обсъждат с работодателите какви са техните изисквания, да разберат начините за по-успешен кариерен старт. Сред ползите за младите хора бе и осъществяването на пряк контакт с HR-специалисти, чрез който се избягва неудобството на дългия процес по селекция на кандидатстващите за работа. Студентите от Стопанска академия имаха възможност да си подадат документи за кандидатстване без да е необходимо да имат натрупан стаж. За част от младите хора това беше първа среща с работодател в неформална обстановка.
IMG_5396-1
По традиция, през дните на кариерата беше организирано и предварително обучение, което проведе управителят на JobTiger. Той запозна студентите с каналите, по които могат да търсят работни или стажантски позиции, посочи важни детайли при подготовката на автобиография и мотивационно писмо, и им даде ценни съвети как да се подготвят за участието си във форума. Светлозар Петров коментира с младите хора и какво поведение е печелившо по време на интервю за работа.
В рамките на Националните дни на кариерата, в Стопанска академия се проведе и майсторски клас с експерт от практиката. Аглика Адамова – директор „Човешки ресурси” на българска верига ресторанти, проведе обучение за студентите от специалност „Икономика на туризма” по дисциплината „Франчайзинг в туризма”. Гост-лекторът представи структурата на веригата и развивания от нея франчайз, отделите във фирмата, позиционирането й на пазара в България и в други страни. Аглика Адамова разказа пред свищовските студенти как фирмата подкрепя младите хора чрез новата си програма за платен стаж, обвързан с издръжката на студенти по време на обучението им във висше училище и осигуряването на работа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *